Jerez de la Frontera

 

Jerez de la Frontera in het zuiden van Spanje, gelegen in de autonome regio Andalusië, is de grootste stad van de provincie Cádiz met ruim 200.000 inwoners. De stad staat bekend om haar wijn, de paarden en de flamenco, een waar genoegen voor elke Andalusië liefhebber.

Opgericht door Feniciërs kreeg de stad de naam Xera, de Romeinen noemden haar Ceret en de Moren veranderden de naam in Sherish. In 1264 werd de stad terugveroverd door de Christenen en kreeg de stad de naam Xerez. Onder de kroon van Castilië werd het “de la Frontera” (wat “aan de grens” betekent) toegevoegd, een titel die elke stad kreeg die als grensgebied fungeerde met het Moorse rijk en die geholpen had de kroon van Castilië te verdedigen. In de 18e eeuw veranderde de naam in de huidige waarbij de eerste letter in een J veranderd werd, terwijl de uitspraak hetzelfde bleef.

De stad heeft een subtropisch klimaat met milde, vochtige winters en warme, droge zomers. Jerez heeft maar 60 tot 80 dagen van regen per jaar, de meeste neerslag valt in de periode oktober tot en met april. Het aantal zonuren per jaar ligt op zo’n 2.965, dat is bijna tweemaal zoveel als in Nederland.

Jerez is groot geworden door de Sherry, een wijn uit de regio die een verhoging heeft in alcoholpercentage. Al in de tijd van de Feniciërs was er sprake van wijnbouw. Origineel had het gebied witte én rode druiven, maar in de tweede helft van de 19e eeuw sloeg de druifluis (Phylloxera Vastatrix) in Europa toe en ook in Jerez. Veel van de wijngaarden werden vernietigd. In die tijd vierde de sherry reeds hoogtij, vandaar dat vrijwel alleen de druiven voor deze wijnen vanaf toen terug geplant werden. Inmiddels zijn er ook bodegas die andere druiven verbouwen en daarmee heel interessante wijnen maken.

Daarnaast staat Jerez bekend om de paarden. De Andalusiër is een eeuwenoud paardenras afkomstig uit de streek rond Sevilla. Dit Spaanse ras vertoont sterke genetische overeenkomst met het Portugese paardenras de Lusitano en is in de loop der eeuwen van grote invloed geweest op verschillende paardenrassen elders in Europa. De Andalusiër is door zijn barokke uiterlijk een graag geziene gast bij paardenshows en andere hippische evenementen.

En tot slot staat Jerez bekend om de flamenco, een muziekstijl waarvan men niet precies weet waar de oorsprong ligt. Vermoedelijk is de huidige stijl een mix tussen zigeunermuziek en Spaanse klanken. Jerez is heden ten dage een belangrijke flamenco stad, waarvan gezegd wordt dat hier de wieg van de flamencokunst staat. In Jerez zijn vele, beroemde flamenco artiesten geboren en iedere februari en maart wordt hier het beroemde Festival Internacional de Flamenco de Jerez gevierd.

Wie Jerez bezoekt en er de gidsen op naslaat vindt een groot aanbod van toeristische attracties. Vele hiervan zijn echter de meest toeristische die er te vinden zijn en Jerez heeft zoveel meer te bieden. Wie graag een wat authentieker beeld van Jerez wil krijgen, schroom niet om me naar de mogelijkheden te vragen d.m.v. het contactformulier.